Friday, November 14, 2014

Resepi Biskut Tart Nenas Gebu

Bahan-bahan untuk membuat tart nenas gebu adalah seperti berikut.

Bahan untuk jem:

2 biji nenas, parut dan toskan air
600 gram gula
1 batang kayu manis
2-3 titik pewarna kuning

Bahan untuk hiasan:

1 biji kuning telur
1 sudu air
Sedikit pewarna kuning

Bahan-bahan untuk tart:

125 gram butter, premium Anchor butter
1 sudu besar gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu besar minyak sapi
1 3/4 cawan tepung gandum*
1/4 tepung jagung*
1 sudu besar tepung kastard*
1/2 sudu kecil garam halus

Cara Membuat

Cara-cara untuk jem nenas:

Masak nenas yang telah diparut bersama gula.
Apabila hampir kering, masukkn pewarna kuning dan kayu manis, masak dgn api perlahan sehingga agak kering.

Cara-cara untuk bahan hiasan:

Kacau sebati kuning telur, air dan pewarna kuning, sapu atas tart gulung

Cara-cara untuk tart:

1. Pukul mentega (dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim.
2. Masukkan kuning telur, minyak sapi dan garam, kacau sehingga sebati.
3. Ayak ketiga-tiga jenis tepung (bertanda*).
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam adunan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan seketika.
5. Masukkan doh ke dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil membujur.
6. Susun di atas loyang yang berlapik dengan baking paper atau digriskan dengan butter.
7. Sapukan  atas tart gulung dengan bahan hiasan.
8. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celcius masukkan kuih dan bakar selama 20-25minit.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...