Wednesday, September 28, 2011

Her Current Addiction..



Layan betul Dhiya dengan lagu2 ni.. :))
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

  
 
;)

Wednesday, September 21, 2011

Let's Learn ABC!

Ada segelintir pihak yg mengkritik dan tidak bersetuju dengan early learning for babies. Banyak mitos yg wujud pulak tu. Boleh search kat internet if nak tau apa mitos2 tu ye. Malas nak list kat sini. Sebab banyak sangat. Huhu.

Pada saya, tidak menjadi masalah if kita nak ajar baby kita as long as ia tidak mendatangkan any harmful to them. Lagipun time ni lah bayi tengah explore and learn new things. Their brains pun tengah rapidly develop kan.

Ni lah antara first books yg saya introduce kat Dhiya. Salah satu tu, flash card dengan huruf ABC dan gambar2.

Flash Card, My Little Board Book.

Khusyuk membelek buku tu.

Khusyuk lagi dan lagi.

Seriusnya muka. Hehe.

 Flash card ni adalah salah satu method yg famous digunakan kat dunia ni. Senang, pantas dan murah! So, kenapa tak gunakan je kan? :)

Flashing cards (at a speed of less than one second per card) is an effective method of teaching babies, for two reasons:

1) Information presented at speed is more easily apprehended by the right hemisphere of the brain. Unlike left-brain memorization, which requires conscious, directed effort, right-brain learning is unconscious and effortless.

2) Children, and especially babies, learn at an extremely rapid pace - much faster than adults; much faster even than adults can imagine. The way to keep a child's attention is to move quickly.

Here are some points to bear in mind for a successful flash card presentation:

1) Pictures/words/numbers should be large and clear.
2) The presentation should be brief.

*Sumber: Brillbaby

Ape mende tu Ibu??

Ooo..Huruf A!!

Sunday, September 18, 2011

Her First Toys

Semalam sempat berjalan-jalan di IOI Mall, Puchong. Niat di hati nak berehat-rehat je di rumah sepanjang weekend tu. Tapi rasa kesian dekat Dhiya. Dah boring kot dia dekat rumah tu. Asyik-asyik tgk benda yg sama. Pusing-pusing nampak benda yg sama. Almaklumlah rumah kitorang pun takde la sebesar mana.

Yang saya perasan, sejak Dhiya masuk 4 bulan ni, dia dah mula interested dekat benda-benda sekeliling dia. Tambah-tambah benda yang berwarna terang dan berbunyi-bunyi. Alert time pun dah makin panjang dan lama. Kalo dulu2, sekejap je dia dah boring dan mengantuk.

That's mean maybe this is the perfect time for us to buy her toys. Tambah2 dekat rumah kitorang ni langsung takde mainan yg boleh dia main. Sampaikan remote control pun dia nak jadikan mainan dia. Kalo dia menangis, then bagi je remote control tu gerenti diam la dia. Alahai, kesian betul anak ibu ni.



 Nilah rupa remote control yg Dhiya suka main tu.


Based on my reading, antara mainan2 yang sesuai untuk bayi yg berusia 0 hingga 6 bulan adalah:

0-2 bulan:
  • Soft hand puppets, held and manipulated by adults.
  • Stuffed toys, such as small plush animals, music box animals (operated and monitored for safety by adults)
  • Grab-on soft toys
  • Soft Squeeze balls and texture balls
  • CD or otherwise music with gentle and regular rhythms.
  • Books. Every baby loves hearing the parent’s voice, and telling a story is a great way to do it.
2-4 bulan:
  • Simple baby rattles, in all shapes and colors. They make those sharp noises that immediately catch the attention, and with their bright contrasting colors, they easily make the baby focus.
  • Teething toys
  • Light, sturdy cloth toys
  • Squeeze toys
  • Toys that you can suspend above or to the side of the baby for batting or grasping. Careful, don’t use long strings which may pose a danger.
4-6 bulan:
  • Mirrors (large enough and unbreakable), fastened to the crib or playpen.
  • Music boxes
  • Soft blocks

*sumber: Child Toys Guide


So hasilnya, saya dan suami setuju untuk beli Dhiya playgym and Munchkin teether. Dhiya memang suka playgym tu. Sebabnya warna kat playgym tu memang terang-terang belaka. Yang teether tu, after letak dalam peti sejuk, memang dia suka sangat gigit2. Gatal gusi kot anak ibu ni. :)


Dhiya with her playgym.


Sukanya anak ibu ni. Siap angkat2 kaki lagi. :)


Sedapnye teether ni ibu!! Hehe


Dhiya and her first teether.


Saturday, September 17, 2011

Believe!!

Friday, September 16, 2011

Transformasi My Dhiya Qaisara

 Dhiya Qaisara memang amat2 besar time saya lahirkan dia dulu. Sampai doc dan nurse pun terkejut. Tak sangka saya akan lahirkan bayi seberat 4.2 kg secara normal. Diorang cakap my baby adalah baby ke-2 terberat yg pernah dilahirkan kat hospital tu.

Kelahiran my baby pun agak memakan masa. Nak tunggu bukaan dari 4cm ke 10cm mengambil masa hampir 8 jam. Plus time nak meneran tu pun punyala siksa. Hampir give up dan suruh doc guna vacuum je sebab dah tak terdaya nak meneran. Tapi doc tak kasi sebab kepala baby dah nampak. Syukur baby tak lemas akibat saya yg tak reti meneran plus tenaga pun kurang. Saya hanya minum air milo dan roti semasa breakfast. Tu pun semua benda tu dah keluar sebab sy asyik muntah2 sepanjang proses kelahiran.

Alhamdulillah. Berkat sokongan suami dan doa ibu, ayah dan keluarga, sy selamat melahirkan puteri sulung sy, Dhiya Qaisara pada 11 May 2011, 4.12 pm. Apgar score baby pun bagus. Doc kasi 9. :)


 Dhiya Qaisara selepas beberapa minit dilahirkan.
Date: 11 May 2011
Time: 4.12 pm
Weight: 4.2 kg


 At 1 month old.
Weight: 4.7 kg


 Dhiya 2 months old, with her father.
Weight: 5.5 kg


 At 3 months old.
Weight: 6.2 kg


4 months old. Pic taken during last Hari Raya Puasa.
Weight: 6.3 kg


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...