Monday, April 14, 2014

Teman Baik Ketika Waktu Berpantang

Alhamdulillah, pejam celik, baby Qaireena dah masuk 3 bulan. Pengalaman berpantang kali ini agak berbeza ketika berpantang kakaknya dulu.

Kalau dulu time Sara, saya berpantang di kampung, kali ini nak merasa berpantang di rumah sendiri pula. Sedikit mencabar sebab kena urus baby sendiri, nasib baik Sara, ayah dia yg banyak jaga.

Dhiya Qaireena
13 Jan 2014
6.35 p.m.
3.29 kg

Just nak share antara 'teman-teman' baik yg sangat saya suka time berpantang kali ini.

1) Minyak Herbanika Nona Roguy - First time guna bila bersalin Sara. Terus jatuh cinta, sebab tu kali ni pun dah standby awal-awal minyak ni.

minyak herbanika 
2) Minyak Bayi Amway - Bau yg sangat wangi. Best bau minyak ni. Yang penting ada cop Halal Jakim sebab tu yakin nak beli dan pakai kat baby.

minyak baby amway

3) Minyak Gamat Langkawi - Terpaksa guna bila still rasa sakit dan tempat jahitan tu lambat kering. Bila  sapu tiap-tiap hari, Alhamdulillah kurang rasa sakit dan luka cepat kering.

 minyak gamat

 4) Tungku - Time Sara dulu saya pakai jenis besi, tapi kali ni saya pakai batu sungai. Tungku besi sangat famous kat belah Utara, tungku batu sungai ni pulak famous kat belah-belah pantai timur.

 
5) Bengkung / Girdle - Benda wajib bagi ibu-ibu berpantang. Kalau tak sempat nak pakai bengkung, saya pakai waist nipper PB je.


6) Ostematrix Shaklee - Sangat suka sebab tak kena sembelit langsung time berpantang. Malam sebelum tidur makan 4 biji, esoknya memang lawas je time membuang. Time Sara, saya makan Phytonatal Nona Roguy. Best jugak, tapi time awal-awal tu tak ambil lagi sebab Sara kena jaundis. So, kena sembelit, siksa betul bila kenangkan balik time kena sembelit tu especially bila luka belum sembuh. 

ostematrix shaklee

7) Manjakani - Rendam atau rebus, dan minum air dia. Bagus untuk kecutkan rahim dan sebagai perapat juga.

manjakani
Gambar dari Google.

8) Kapur + Limau Nipis - Campur kapur dengan perahan limau nipis. Sapu kat perut sebelum berbengkung. Untuk elakkan perut buncit dan menggeleber.

Syukur sangat sebab dah habis pantang. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...