Sunday, September 18, 2011

Her First Toys

Semalam sempat berjalan-jalan di IOI Mall, Puchong. Niat di hati nak berehat-rehat je di rumah sepanjang weekend tu. Tapi rasa kesian dekat Dhiya. Dah boring kot dia dekat rumah tu. Asyik-asyik tgk benda yg sama. Pusing-pusing nampak benda yg sama. Almaklumlah rumah kitorang pun takde la sebesar mana.

Yang saya perasan, sejak Dhiya masuk 4 bulan ni, dia dah mula interested dekat benda-benda sekeliling dia. Tambah-tambah benda yang berwarna terang dan berbunyi-bunyi. Alert time pun dah makin panjang dan lama. Kalo dulu2, sekejap je dia dah boring dan mengantuk.

That's mean maybe this is the perfect time for us to buy her toys. Tambah2 dekat rumah kitorang ni langsung takde mainan yg boleh dia main. Sampaikan remote control pun dia nak jadikan mainan dia. Kalo dia menangis, then bagi je remote control tu gerenti diam la dia. Alahai, kesian betul anak ibu ni.



 Nilah rupa remote control yg Dhiya suka main tu.


Based on my reading, antara mainan2 yang sesuai untuk bayi yg berusia 0 hingga 6 bulan adalah:

0-2 bulan:
  • Soft hand puppets, held and manipulated by adults.
  • Stuffed toys, such as small plush animals, music box animals (operated and monitored for safety by adults)
  • Grab-on soft toys
  • Soft Squeeze balls and texture balls
  • CD or otherwise music with gentle and regular rhythms.
  • Books. Every baby loves hearing the parent’s voice, and telling a story is a great way to do it.
2-4 bulan:
  • Simple baby rattles, in all shapes and colors. They make those sharp noises that immediately catch the attention, and with their bright contrasting colors, they easily make the baby focus.
  • Teething toys
  • Light, sturdy cloth toys
  • Squeeze toys
  • Toys that you can suspend above or to the side of the baby for batting or grasping. Careful, don’t use long strings which may pose a danger.
4-6 bulan:
  • Mirrors (large enough and unbreakable), fastened to the crib or playpen.
  • Music boxes
  • Soft blocks

*sumber: Child Toys Guide


So hasilnya, saya dan suami setuju untuk beli Dhiya playgym and Munchkin teether. Dhiya memang suka playgym tu. Sebabnya warna kat playgym tu memang terang-terang belaka. Yang teether tu, after letak dalam peti sejuk, memang dia suka sangat gigit2. Gatal gusi kot anak ibu ni. :)


Dhiya with her playgym.


Sukanya anak ibu ni. Siap angkat2 kaki lagi. :)


Sedapnye teether ni ibu!! Hehe


Dhiya and her first teether.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...